Popularność witaminy K w suplementacji sportowej wzrosła pośrednio na skutek docenienia niezwykłych walorów witaminy D3. To właśnie dzięki rozpopularyzowaniu witaminy D3, witamina K2 coraz częściej gości w arsenale suplementacyjnym osób trenujących. Jej zadanie jest dość proste z punktu widzenia osoby trenującej. Ma ona na celu wesprzeć działanie [...]
[...] oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. Najwięcej witaminy C dostarczamy do organizmu, spożywając świeże owoce i warzywa. ALLNUTRITION C1000 SR to suplement diety w postaci kapsułek o przedłużonym uwalnianiu, oparty o [...]
Ostatnio pojawił się wysyp ekspertów zza oceanu. Jednym z nich jest Austin Letorney, były wioślarz. Przyjrzyjmy się krytycznie tezom i mitom, które promuje w sieci na temat treningu aerobowego i interwałowego (HIIT). Nie chodzi mi wcale by go piętnować, bo o wiele gorsze bzdury są publikowane, na co drugiej stronie internetowej. Wspomniane tezy i [...]
[...] jelita grubego). Jeśli chodzi o suplementację „osłonową”, najważniejsze jest, by zachować złoty środek i nie przesadzać z dawkowaniem. W nadmiarze szkodzi nawet woda, a witaminy to nie „cukierki”. Referencje: Gabriele Pizzino i wsp. „Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/ [...]
Błonnik - jest to składnik, którego prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że dieta powinna być bogata w ten "superzdrowy" składnik. W szczególności, jeżeli chcemy, aby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował, toksyny wydalały się z organizmu, a tkanka tłuszczowa powinna znikać w mgnieniu oka. Przekonują nas o tym [...]
[...] ona właściwości chemiczne, które pozwalają jej na rozpuszczanie się w tłuszczach, stąd też jej przyjęcie powinno przebiegać przy ich obecności. Dodatkowo musimy pamiętać, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach magazynowane są w organizmie, a nie wydalane wraz z moczem, jak w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie. Witamina E - jakie funkcje [...]
[...] fizjologicznej naszego ciała, która w przypadku osób trenujących jest wystawiana na szereg prób. Intensywny trening skutecznie podnosi zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy, co powiązane jest ze specyficznymi zmianami metabolicznymi. Sportowcy mają "podwójnie skomplikowane" życie. Nie tylko sam wysiłek będzie mocno podnosił wartość [...]
Mięso wzbudza wiele kontrowersji i słusznie. Od razu zaznaczę, że nie jestem zażartym przeciwnikiem mięsa, po prostu wątpliwości mają sami naukowcy. Artykuł mógłby mieć równie dobrze kilkadziesiąt stron, ale celowo skróciłem pewne zagadnienia, a osoby zainteresowane odsyłam do literatury oraz nowych badań. Czy są powody do paniki? Na zakończenie [...]
Niedawno dyskutowałem z pewnym mężczyzną. Niestety nie czyta on książek, czasopism ani opracowań w Internecie poświęconych dietetyce. Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, [...]
Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]
[...] wygładza, zmiękcza i uelastycznia. Rozjaśnia skórę, zapobiega hiperpigmentacji i pomaga usunąć ciemne plamy. W intensywnym wsparciu kondycji skóry zaleca się przyjąć 100 mg witaminy E dziennie. O czym należy pamiętać? Optymalny poziom wody w organizmie jest podstawą zdrowej skóry. Witaminy A, D, E skutecznie chronią skórę i utrzymują jej [...]
Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]
Na wstępie wyjaśnijmy, że nie ma czegoś takiego jak jedna witamina B. Z tego też powodu w tym artykule będę starał się przedstawić, każdą z witamin z grupy B osobno. Co wiemy o witaminach z grupy B? B-12 (kobalamina) Poziom homocysteiny Suplementacja witamina B-12 w dawce 100-500 mcg wydaje się zmniejszać poziom homocysteiny.
W naszym społeczeństwie z roku na rok następuje zwiększenie spożycia alkoholu. Jest w tym duża wina naszego zabieganego i pełnego stresów, stylu życia. Już w roku 2000 w Stanach Zjednoczonych raportowano, że z powodu nadmiernego spożycia alkoholu około 1,5 mln Amerykanów poszukiwał o specjalistycznej pomocy zarówno medycznej, jak i [...]
[...] B6 - pirydoksyny B7 - biotyny B9 - kwasu foliowego B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są rozpuszczalne w tłuszczach, inne w wodzie. Witamina B12 (jak i wszystkie inne z witaminy z grupy B) zalicza się do drugiej grupy. Witamina B12 a upośledzenie funkcji poznawczych Witamina B12, ze względu na zdolność do obniżenia poziomu homocysteiny, [...]
[...] błonnika. Wiele bezglutenowych pokarmów cechuje niska zawartość kluczowych związków i może w nich być za mało np. błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, żelaza, niacyny (witaminy B3), ryboflawiny (witaminy B2) i tiaminy (witaminy B1). W Austrii oceniono 7 kategorii żywności porównując 63 produkty bezglutenowe do 126 ich odpowiedników [...]
[...] sportowej Czy dodatek tego typu w porze przedtreningowej jest bezpieczny? Przyglądając się dostępnym preparatom na rynku suplementacji spotkać możemy się z różnymi formami witaminy B3. Nazwy, z jakimi możemy się spotkać, to witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy. W organizmie człowieka witamina PP pełni głównie funkcje, które będą wspomagać [...]
[...] Co więcej, wykorzystanie większej ilości białek, jak i węglowodanów w diecie osoby trenującej, która chce zwiększyć masę mięśniową, będzie zwiększało zapotrzebowanie na witaminy z grupy B. Można więc w uproszczeniu napisać, że niedobory witamin będą powiązane z zahamowaniem wyników treningowych. Jako że witaminy z grupy B są rozpuszczalne w [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]