SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy wodzie

  • Popularność witaminy K w suplementacji sportowej wzrosła pośrednio na skutek docenienia niezwykłych walorów witaminy D3. To właśnie dzięki rozpopularyzowaniu witaminy D3, witamina K2 coraz częściej gości w arsenale suplementacyjnym osób trenujących. Jej zadanie jest dość proste z punktu widzenia osoby trenującej. Ma ona na celu wesprzeć działanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6562 Data: 2019-04-14 14:04:38
  • [...] oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. Najwięcej witaminy C dostarczamy do organizmu, spożywając świeże owoce i warzywa. ALLNUTRITION C1000 SR to suplement diety w postaci kapsułek o przedłużonym uwalnianiu, oparty o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8802 Data: 2020-11-11 15:36:01
  • Ostatnio pojawił się wysyp ekspertów zza oceanu. Jednym z nich jest Austin Letorney, były wioślarz. Przyjrzyjmy się krytycznie tezom i mitom, które promuje w sieci na temat treningu aerobowego i interwałowego (HIIT). Nie chodzi mi wcale by go piętnować, bo o wiele gorsze bzdury są publikowane, na co drugiej stronie internetowej. Wspomniane tezy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1179 Data: 2023-01-30 06:15:43
  • [...] jelita grubego). Jeśli chodzi o suplementację „osłonową”, najważniejsze jest, by zachować złoty środek i nie przesadzać z dawkowaniem. W nadmiarze szkodzi nawet woda, a witaminy to nie „cukierki”. Referencje: Gabriele Pizzino i wsp. „Oxidative Stress: Harms and Benefits for Human Health” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/ [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1815 Data: 2020-01-11 00:50:57
  • Mit zdrowego błonnika

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Błonnik - jest to składnik, którego prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że dieta powinna być bogata w ten "superzdrowy" składnik. W szczególności, jeżeli chcemy, aby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował, toksyny wydalały się z organizmu, a tkanka tłuszczowa powinna znikać w mgnieniu oka. Przekonują nas o tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4608 Data: 2017-09-02 11:30:16
  • [...] ona właściwości chemiczne, które pozwalają jej na rozpuszczanie się w tłuszczach, stąd też jej przyjęcie powinno przebiegać przy ich obecności. Dodatkowo musimy pamiętać, że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach magazynowane są w organizmie, a nie wydalane wraz z moczem, jak w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie. Witamina E - jakie funkcje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6929 Data: 2019-01-08 10:28:56
  • [...] fizjologicznej naszego ciała, która w przypadku osób trenujących jest wystawiana na szereg prób. Intensywny trening skutecznie podnosi zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy, co powiązane jest ze specyficznymi zmianami metabolicznymi. Sportowcy mają "podwójnie skomplikowane" życie. Nie tylko sam wysiłek będzie mocno podnosił wartość [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9778 Data: 2018-11-17 17:36:47
  • Jakie grzyby zbierać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wtedy zatrzymają maksimum swojego smaku i aromatu. Wartości odżywcze 100 g kurek dostarczy 38 kcal, w tym: 1,49 g białka 0,53 g tłuszczu 6,68 g węglowodanów Witaminy 212 IU witaminy D 0,015 mg witaminy B1 0,215 mg witaminy B2 4,085 mg witaminy B3 0,044 mg witamina B6 2 µg kwas foliowy 1,075 mg kwas pantotenowy Składniki mineralne 15 mg wapnia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1810 Data: 2017-10-23 10:10:47
  • Mięso wzbudza wiele kontrowersji i słusznie. Od razu zaznaczę, że nie jestem zażartym przeciwnikiem mięsa, po prostu wątpliwości mają sami naukowcy. Artykuł mógłby mieć równie dobrze kilkadziesiąt stron, ale celowo skróciłem pewne zagadnienia, a osoby zainteresowane odsyłam do literatury oraz nowych badań. Czy są powody do paniki? Na zakończenie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10995 Data: 2018-03-03 11:07:13
  • Niedawno dyskutowałem z pewnym mężczyzną. Niestety nie czyta on książek, czasopism ani opracowań w Internecie poświęconych dietetyce. Zresztą wiedza większości ludzi na temat żywności jest ulotna, częściowa i często bazuje na sloganach, zasłyszanych informacjach, plotkach czy wręcz mitach. Gdzie występuje skrobia? Występuje w ziarniakach zbóż, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2632 Data: 2019-06-28 21:24:12
  • Jaka kasza jest najzdrowsza?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kasze coraz częściej goszczą na naszych stołach. Na sklepowych półkach jest ich kilka rodzai, każdy zatem może znaleźć odpowiednią dla siebie. Wszystkie są na swój sposób bardzo wartościowe, zawierają sporo błonnika, białka i witamin oraz minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Od pewnego czasu używanie ich w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4989 Data: 2017-10-03 10:23:18
  • [...] wygładza, zmiękcza i uelastycznia. Rozjaśnia skórę, zapobiega hiperpigmentacji i pomaga usunąć ciemne plamy. W intensywnym wsparciu kondycji skóry zaleca się przyjąć 100 mg witaminy E dziennie. O czym należy pamiętać? Optymalny poziom wody w organizmie jest podstawą zdrowej skóry. Witaminy A, D, E skutecznie chronią skórę i utrzymują jej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1208 Data: 2022-06-22 14:01:34
  • Ziemniaki czy ryż? Porównanie okiem dietetyka

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Bardzo często zastanawiamy się co na talerzu położyć obok mięsa, ziemniaki czy ryż? Co jest bardziej wartościowe? Jakie witaminy spotkamy w ziemniakach, a jakie w ryżu? Jakie potrawy wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 65408 Data: 2017-09-20 08:28:38
  • Na wstępie wyjaśnijmy, że nie ma czegoś takiego jak jedna witamina B. Z tego też powodu w tym artykule będę starał się przedstawić, każdą z witamin z grupy B osobno. Co wiemy o witaminach z grupy B? B-12 (kobalamina) Poziom homocysteiny Suplementacja witamina B-12 w dawce 100-500 mcg wydaje się zmniejszać poziom homocysteiny.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5147 Data: 2021-02-12 17:59:34
  • W naszym społeczeństwie z roku na rok następuje zwiększenie spożycia alkoholu. Jest w tym duża wina naszego zabieganego i pełnego stresów, stylu życia. Już w roku 2000 w Stanach Zjednoczonych raportowano, że z powodu nadmiernego spożycia alkoholu około 1,5 mln Amerykanów poszukiwał o specjalistycznej pomocy zarówno medycznej, jak i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35529 Data: 2021-01-11 20:51:23
  • [...] B6 - pirydoksyny B7 - biotyny  B9 - kwasu foliowego  B12 - kobalaminy Niektóre z witamin są rozpuszczalne w tłuszczach, inne w wodzie. Witamina B12 (jak i wszystkie inne z witaminy z grupy B) zalicza się do drugiej grupy.  Witamina B12 a upośledzenie funkcji poznawczych Witamina B12, ze względu na zdolność do obniżenia poziomu homocysteiny, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3810 Data: 2021-06-04 14:00:51
  • Dieta bezglutenowa - dla kogo, efekty

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] błonnika. Wiele bezglutenowych pokarmów cechuje niska zawartość kluczowych związków i może w nich być za mało np. błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, żelaza, niacyny (witaminy B3), ryboflawiny (witaminy B2) i tiaminy (witaminy B1). W Austrii oceniono 7 kategorii żywności porównując 63 produkty bezglutenowe do 126 ich odpowiedników [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3628 Data: 2018-08-23 12:22:05
  • [...] sportowej Czy dodatek tego typu w porze przedtreningowej jest bezpieczny? Przyglądając się dostępnym preparatom na rynku suplementacji spotkać możemy się z różnymi formami witaminy B3. Nazwy, z jakimi możemy się spotkać, to witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy. W organizmie człowieka witamina PP pełni głównie funkcje, które będą wspomagać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7937 Data: 2019-01-07 09:17:16
  • [...] Co więcej, wykorzystanie większej ilości białek, jak i węglowodanów w diecie osoby trenującej, która chce zwiększyć masę mięśniową, będzie zwiększało zapotrzebowanie na witaminy z grupy B. Można więc w uproszczeniu napisać, że niedobory witamin będą powiązane z zahamowaniem wyników treningowych. Jako że witaminy z grupy B są rozpuszczalne w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7395 Data: 2018-11-18 08:45:52
  • Dlaczego warto jadać kiełki?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3442 Data: 2017-08-05 15:18:24